Butoconazole

FDA категория по време на бременност – С

Фармакотерапевтичен клас на лекарственият продукт –  антифунгиален препарат за локално приложение

Действие

Butoconazole се ползва за лечение на вулвовагинални кандидози. Butoconazole оказва влияние върху пермеабилитета на фунгиалните клетки, приложението му предизвиква изливане на целуларното съдържимо на гъбичките; не е активен срещу бактерии. Терапевтичният ефект от приложенинето на Butoconazole е инхибиране разстежа и апоптоза на чувствителните към Butoconazole щамове Кандида и редуциране симптоматиката на вулвовагиналните инфекции (парене, сърбеж и вулвовагинално течение). При вагинална апликация на Butoconazole (2%) се наблюдава системна абсорбция; дистрибуцията на препаратът е предимно локална. Пиков терапевтичен ефект се наблюдава в първите 12-24 часа от началото на приложението на препаратът.

Лекарствена форма

Вагинален крем съдържащ 2% Butoconazole.

Дозировка

Една апликация дневно, вагинално.

Противопоказания

Свръхчувствителност към Butoconazole. Butoconazole трябва да се употребява с особено внимание в период на бременност/лактация.

Странични реакции

Парене на мястото на приложение; пелвисна болка, вагинална сухота, вулвовагинално парене.

Препаратът притежава редица лекарствени взаимодействия и преди употребата му ако те не се познават добре лекуващият лекар трябва да направи справка за тях в специализираните бази данни относно лекарствените взаимодействия