Визуална диференциална диагноза - изтънено лице

Загубата на мазнини, мускулна маса и/или течности може да доведе до появата на тази клинична картина - изтъненото лице. 

Всички заболявания, което потенциират катоболизма в обранизма се проявяват и с изтънено лице. На долната фотография виждате пациент с кахекция, поради наличие на стомашна неоплазия, като анорексията агравира това състояние.

На следваща фотография виждате промяната във фациалното окосмяване при пациентка страдаща от анорексия невроза - има отчетливо повишение на лануго окосмяването по лицето.

Изтънено и жълто лице трябва да ни наведе да мислим първо за рак на панкреаса или за масивни по характер чернодробни метастази.

В Арика установяването на изтънено лице при малки деца трябва да наведе лекарят първо да мисли за наличието на квашиокор, който се развива при малнутриция и често предхожда появата на сериозни инфекции по тялото на пациента. Апатия, мизерия, анемия, отоци по тялото и кожни промени са типични за квашиокор.

По кожата на пациентите с квашикор се развива така наречената ECSEMA CRAQUELE, която е показана на горната фотография.

При недохранване, както виждате от горепосочената фотография има и промени по космите на пациента: косата изтънява, често се обезцветява, наблюдава се и алопеция.

При DYSTROPHIA MYOTONICA лицето изтънява също, поради загубата на мускулна маса. При мъжете страдащи от тази патология може да има и фронтална алопеция.